Meteen naar de inhoud

Entiteiten: hoe moet ik omgaan met energieën die niet van mij zijn?

  • door
Entiteiten en energie

We leven in een wereld van energie. Energie is overal om ons heen. Dat betekent dat we ook te maken hebben met zoiets als entiteiten (en helaas ook black magics). Het is iets waar niet iedereen van weet, maar waar iedereen mee te maken kan krijgen in zijn leven. Tijd om wat meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Het blijkt dat veel mensen vragen hebben over energie, entiteiten, black magics en energie die bij je kan blijven hangen. Dat is ook niet zo gek, want met in een samenleving die bestaat uit verschillende culturen is energie niet langer een onderwerp om buiten de deur te houden. Het is er, er ontstaan problemen uit en mensen hebben last van energieën of energetische problemen.

Wat is een entiteit?

Een entiteit gaat allereerst over energie. Die energie kan los van een lichaam bestaan en daar is die energie zich bewust van of niet. We gaan er dus vanuit dat er zoiets als een ‘ziel’ bestaat. Die ziel neemt bij leven plaats in een lichaam. Zo’n onbelichaamde energie kan zich bijvoorbeeld vastmaken aan een lichaam van iemand anders. Zo krijg je te maken met ‘meelifters’. Dus een entiteit is een energie, ziel of een deel daarvan, dat geen lichaam heeft. Het kan dus niet aards ‘bestaan’. Door bij iemand aan te haken, kan een dergelijke energie wel op aarde blijven. Daar kan iemand dus last van hebben. 

Entiteiten

Negatieve en positieve energie

In een wereld waar vaak tegenstellingen bestaan, bestaat ook negatieve en positieve energie. Mensen spreken bijvoorbeeld wel eens over engelen of over hulp die ze kregen in een bepaalde situatie (ze ‘voelden’ dat). Dat zijn (op dat moment) positieve entiteiten of positieve energie. Je hebt er geen last van, maar een voordeel.

Zo kan het ook omgekeerd zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de rotbui van een partner, vriend, vriendin of kind waar je letterlijk last van hebt. Je hebt dan last van de energie. Dat vormt op dat moment een negatieve energie voor jou.
Dat kan ook nog een gradatie anders, namelijk dat je negatieve energie aantrekt die niet verbonden is aan een lichaam. Dit noemen we bijvoorbeeld meelifters, entiteiten of obsessoren.

Hoe kom ik aan meelifters of entiteiten?

Een mooi voorbeeld van het oppikken van een entiteit wordt bijvoorbeeld gegeven in het boek van Rob Bontenbal.1

Op een avond tijdens een werkbezoek in Duitsland is het drinkgedrag van een cliënt omgeslagen van een aantal biertjes naar met gemak 20 of 30 glazen achteroverslaan. Uiteindelijk blijkt er tijdens dit bezoek een entiteit is gaan meeliften met deze man, die dit drinkgedrag veroorzaakt.

Een andere beschrijving gaat over iemand die een gokprobleem heeft. Zij beschrijft hoe in de gokhal een bepaald gevoel over haar heen komt. Het is als het ware alsof ‘iets’ haar de gokhal in drijft.

Dit zijn twee voorbeelden van bepaalde niet te verklaringen gevoelens of gedrag. Dat kan zeer plots optreden of iemand kan heel abrupt veranderen. Je kunt allerlei soorten klachten ervaren van energie die je met je meedraagt. Denk hierbij aan (onverklaarbare) oververmoeidheid, concentratie- en geheugenstoornissen, allerlei lichamelijke klachten, ongewone lichaamsbewegingen.2

Op een bepaald punt heb je bewust of onbewust open gestaan voor deze energie en daarom draag je het nu bij je. Daar is niets mis mee. Je had op dat moment de energie nodig, je kon het goed gebruiken of de energie gaf je een inzicht. Later kun je er echter last van krijgen en dan spreken we over een negatieve entiteit of energie. Dit kan bijvoorbeeld ook een obsessor worden genoemd.

Hoe kom ik weer van mijn entiteiten af?

Het is mooi te beseffen dat je ooit open hebt gestaan om de energie toe te laten. Dat betekent dat je ook weer energie zou kunnen loslaten. Veel mensen proberen daarvoor zichzelf te reinigen of te helpen. Je zult merken dat dat tijdelijk werkt of dat het probleem niet oplost. Het beste kun je op zoek naar een therapeut waarbij je een goed gevoel hebt dat hij/zij jou kan helpen. Je hebt namelijk een ‘andere energie’ nodig om door te dringen tot de verbinding tussen jou en de negatieve entiteit. We kennen hiervoor de traditie van de Sjamaan of Medicijnman die hiermee helpt. Daarnaast kennen we ook technieken in de hypnose-, regressie en reïncarnatietherapie die hiermee succesvol kunnen werken. Ik ken al deze instrumenten en heb diverse ervaringen ermee.

Healing bij energieën

Sjamanisme en entiteiten

Sjamanisme werkt in dat geval met healing, coaching, energiewerk. Voor mij staat daarbij centraal dat ik jou leer ervaren en voelen hoe het voelt om energie te voelen. Hoe je daadwerkelijke eigen energie voelt als ik je help. Ook hoe je zelf kunt omgaan met de energie van jezelf en wat er op je afkomt.

Hypnose, regressie, reïncarnatie, therapie bij entiteiten

Daarnaast kun je ook technieken gebruiken die ik als hypnose- en regressietherapeut gebruik. Bijvoorbeeld in trance gaan we op zoek naar het moment dat de entiteit bij je kwam. Zo kun je erachter komen wat maakte dat je open stond om deze energie te ontvangen. Vaak leren we dat je op dat moment energie nodig had. Bijvoorbeeld om te overleven. Daarna kan het echter iets worden wat je tot last is. In de therapie ga je aan de slag om hiermee te dealen en de energie die niet van jou is los te laten. Daarmee zorgen we ook voor een sluiting van de opening die je ooit gaf, waardoor de energie bij jou kon komen. 

Entiteiten en energie in onze wereld

Vanuit de Westerse wereld kennen we het kijken, omgaan en voelen van energie niet als norm. Wel weten we steeds meer erover of krijgen we ermee te maken. Dit komt enerzijds uit het natuurlijke stuk wat wij kennen als ‘je boerenverstand’. Helaas is veel hiervan verloren gegaan, doordat de kerk veel oeroude gebruiken in de ban heeft gedaan als ‘heidens’. Ook zijn we veel gaan rationaliseren en hebben de wetenschap voorrang gegeven. Hierdoor werd veel ‘common sense’ afgedaan als onzin, zweverig, et cetera. 

Daarnaast hebben we te maken met globalisering. Hierdoor komen we steeds meer in aanraking met culturen die energie en entiteiten anders benaderen. In bepaalde culturen wordt vaak met energieën gewerkt.

Mijn eigen voorbeeld ken ik vanuit de Molukse cultuur waar rituelen rondom energie en bijvoorbeeld voorouders heel normaal zijn. Helaas zit hier ook een keerzijde aan: het gebruik van energie om dingen te bereiken voor bijvoorbeeld macht. Dan heb ik het over black magics en mensen bewerken.

Literatuur over entiteiten

Soms lijkt het of entiteiten alleen tot andere culturen behoren. Ook zijn er mensen die dit onderwerp onder spiritualiteit en zweverigheid schuiven. Het is echter een serieus onderwerp om rekening mee te houden. Er is bijvoorbeeld in het eerder beschreven boek over Reïncarnatietherapie een heel hoofdstuk gewend aan dit onderwerp.3

Juist om die reden dat onze maatschappij een mix van allerlei culturen en gewoonten is geworden.

In een boek van Ten Dam uit 1983 wordt er ook al gesproken over entiteiten en energie. 

Zo heeft ook het standaardwerk ‘Handboek Hypnotherapie’ van Jos Olgers het op diverse plaatsen over werken met entiteiten, energie en obsessoren.4

Ik benoem hier met name werken over reïncarnatietherapie en hypnotherapie, omdat dit het vakgebied is waarin in mijn voornaamste opleidingen heb genoten.

Het gaat in bij dit onderwerp misschien nog niet zo zeer om of het waar is of niet, maar wel dat er gewerkt kan worden met alles wat er in onze maatschappij als probleem kan leven. Ook zoiets als energie, aanhechtingen van energie, entiteiten en andere vervelende problemen van deze aard. 

Verwijzingen

  1. Maesen, V. R., & Bontenbal, R. (2002). Handboek reïncarnatietherapie (1ste editie). De Tijdstroom, pagina 294.

2. Maesen, V. R., & Bontenbal, R. (2002). Handboek reïncarnatietherapie (1ste editie). De Tijdstroom, pagina 290.

3. Maesen, V. R., & Bontenbal, R. (2002). Handboek reïncarnatietherapie (1ste editie). De Tijdstroom, hoofdstuk 23.

4. Olgers, J. (2005). Handboek hypnotherapie (1ste editie). Zwerk, onder andere hoofdstuk 18.