Meteen naar de inhoud

Wat is energie? Wat bedoelen mensen als ze praten over ‘Energie’?

  • door
Universele energie kennen we dat?

Ken jij universele energie uit je dagelijkse leven?

Als men pijn voelt, wordt meestal als eerste een hand op de pijnlijke plek gedrukt.
Een kind dat valt en de knie schaaft, wil dat mama haar hand op de plek legt of er een kusje op geeft. Het instinct van de moeder zorgt ervoor dat ze haar handen op het voorhoofd van een ziek of koortsig kind legt.
Menselijk aanraking is het overdragen van warmte, rust, genezende kracht en liefde.

Je kent het dus, energie, via aanraking van jezelf en anderen, via de aanraking van ‘dingen’. Alles bestaat uit energie, zoals alles bestaat uit moleculen die op elkaar reageren of juist niet.

Wat is energie? In de holistische kijk naar het lichaam kijken we ook naar energie. Een lichaam bestaat uit energie die energie stroomt door banen en centra. Zo’n ‘energiecentrum’ noemen we een chakra. De chakra’s zijn energie-opnamepunten in de aura van een persoon en daar zijn zeven grote punten te ontdekken (van boven naar beneden) waar wij mee werken.

Laten we eens kijken praktisch kijken wat chakra’s doen en waar zit dat in je lichaam?

Hiernaast zie je een plaatje met energiepunten. Chakra 7 zit boven op je kruin en zo tel je naar beneden tot aan de aardechakra, chakra 1 (op de afbeelding in rood).

Een chakra kun je het beste zien als een bloem die – al naar gelang de omstandigheden – open of dicht kan staan. Is een chakra (bijvoorbeeld de keelchakra) gesloten, dan betekent dat bijvoorbeeld problemen met communiceren, zoals stotteren of niet zeggen wat je graag wilt. Het mooiste is dus als een chakra open staat.

Het woord chakra is Sanskriet voor wiel. De chakra’s in het menselijk lichaam nemen energie op uit het ons omringende universele krachtveld of de universele energie. We kunnen de chakra’s zien als de energiecentrales van het menselijk lichaam, die ervoor zorgen dat de benodigde energie dáár terechtkomt waar het zijn moet. De chakra’s zijn van wezenlijk belang voor het goed functioneren van de organen en daarmee van groot belang voor ons algehele gevoel van welbevinden en onze gezondheid.

Laten we eens kijken naar een beschrijving van de chakra’s met ieder hun kenmerken en dingen die te maken hebben met dit (energie)punt in je lichaam.

Wat is energie en wat zijn chakra's?

Wat zijn de 7 chakra’s?

7. de kruincharkra

Wijsheid, energie en contact met de energiebron of alles wat ons verbindt. Correspondeert met de kleur helderwit of violet.
Voel je je moe, dan kun je visualiseren hoe je het punt boven op je hoofd open zet voor energie uit ‘de kosmos’. Even ‘tanken’.

6. Intuïtie

Het derde oog, visualisatievermogen, intuïtie, correspondeert met de keur indigo.
Wat voel je aan, wat weet je al voor je het kunt weten. De energie van deze chakra doet dit voor je.

5. Keelchakra

Communicatie, hierbij hoort de kleur helderblauw.
Zeggen wat je wilt zeggen, dat doe je door de energie van deze chakra. Kom je er niet uit of kun je niet zeggen wat je van binnen echt voelt? Mogelijk zit er dus een blokkade op deze chakra.

4. Hartchakra

Loop je hart over van liefde? Of voel je pijn in je hartstreek als iemand je kwetst? Dan weet je precies waar je hartchakra zich bevindt. De onbaatzuchtige liefde, de kleur die dit chakra hoort uit te stralen is groen.

3. Ik kan / Ik wil (zonnevlecht)

Plexus solarus. Emoties, wilskracht en deze chakra correspondeert met de kleur heldergeel. Je motivatie en je driver komt uit dit energiepunt. Ook dit punt kan geblokkeerd raken.

2. Levensenergie

Seksualiteit, levensenergie. De chakra bevindt zich ter hoogte voortplantingsorganen. Correspondeert met de kleur oranje. Je kunt je voorstellen dat de energie op dit punt heel belangrijk is voor je ‘voortplantingsorganen’ en ook hoe je in het leven staat.

1. Aarde chackra

Een beetje zweverig? Even goed kunnen aarden. ‘Ik kan er niet aarden’. Dit heeft te maken met deze chakra te maken. Je aarding zegt ook iets over je bestaansrecht en hoeveel plek je op deze wereld ervaart voor jezelf.

Contact met Sjamaan Adrie Talakua

Heb je invloed op je energie en chakra’s?

Chakra’s en energiepunten kunnen weer geheel geopend worden, gevuld worden of geheel tot opening komen.

We kunnen in consult met je achterhalen wat maakt dat je problemen hebt met je energie, bepaalde chakra’s, et cetera en samen de belemmeringen en blokkades aanpakken en opheffen. Hierdoor ben je uiteindelijk in staat energetisch goed voor jezelf te zorgen. En wij leren je daarnaast graag hoe je zelf de chakra’s open maakt, openhoudt en vult. 

Chakra’s zijn de energiepoorten van kosmos naar de mens. Wil een mens zich evenwichtig kunnen voelen, dan is het van vitaal belang dat de zeven chakra’s goed zijn geopend of gevuld zijn. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan als je dat niet van jongs af aan kent of leert herkennen!
Wat ook wel eens voorkomt, is dat een chakra te ver openstaat en de persoon zo een bepaalde tijd blootstaat aan negatieve energie. Bijvoorbeeld ook doordat de ziel van die persoon op dat moment niet in zijn lichaam aanwezig is. Het lichaam is dan vrij voor andere energieën met allerlei negatieve gevolgen van dien voor zowel het geestelijke als fysieke lichaam.

Wil je hier praktisch mee aan de slag?

Kijk op de pagina over de Sjamanen opleiding of boek een consult bij Adrie. Je leert je eigen antwoorden vinden op de vraag: wat is energie? Je leer met je chakra’s werken en het mooiste is dat je grip op je leven kunt krijgen!