Meteen naar de inhoud

Wat is Sjamanistische Healing?

  • door
Healing en reading geven

Een belangrijk onderdeel van sjamanistische healing is het collectief onderbewuste. Dit concept is geïntroduceerd door Carl Gustav Jung en beschrijft dat beelden uit het verleden overgedragen worden van mens op mens. Dit klinkt misschien logisch, maar dat is het niet altijd. Kan jij voor jezelf verklaren waarom je bang bent voor slangen of spinnen? Volgens Jung worden deze angst overgedragen doordat onze voorouders bang waren voor zulke dieren! 

3 dimensies of niveaus 

Vanuit het collectief onderbewuste kan een sjamaan contact maken met diverse dimensies. We kunnen er op drie manieren uitleg aan geven, vanuit de verschillende ‘werelden’ die er zijn benoemd:

De spirituele wereld

De onderwereld is waar onze voorouders en spirituele dieren verblijven. Dit rijk is diep verbonden met de natuur en heeft een aards gevoel. Een sjamaan kan deze wereld binnengaan door middel van zijn verkregen krachten. Vanuit deze dimensie kennen we vele sjamanistische rituelen. Je zou kunnen zeggen dat deze spirituele wereld representatief is voor en veel connectie heeft met het collectief onderbewuste wat Jung benoemde. 

De aardse wereld

De aardse wereld is een multi-dimensionale  wereld gevuld met verschillende gedachtevormen, (buiten)zintuiglijke waarnemingen en (verborgen) energieën. Als een sjamaan op zoek is naar een remedie voor een sjamanistische genezing, dan zoekt hij of zij contact met de aardse wereld voor een antwoord op wat een zieke mankeert. De sjamaan leest als het ware de multidimensie van onze aardse wereld, waardoor hij meer ziet, voelt en hoort dan ‘normaal’.

Het universum

Het universum wordt ook wel het bovenaardse genoemd en is het evenbeeld van de hemel. Dit is dan ook de plek waar spirituele gidsen of andere energie verblijven. We noemen dit of een onderdeel hiervan ook wel de zielenwereld Uit deze wereld halen sjamanen hun kracht om andere mensen te genezen. Ze vragen hulp van hun connecties met ‘boven en vormen een doorgeefluik voor de aan- en afvoer van de energie.

impressie healing sjamenen opleiding

Hoe werkt Sjamanistische Healing?  

Bij sjamanistische genezing werkt de sjamaan in wezen samen met het spirituele en bovenaardse. Zij zullen contact leggen om een ziel te herstellen, die dan echte, fysieke genezing in het aardse rijk kan ervaren. Om het contact met het bovenaardse te leggen, moet de sjamaan in trance gaan. Hoe meer ervaring een sjamaan heeft, hoe gemakkelijker het voor hem zal zijn om deze krachtige staat binnen te gaan. Hierdoor kan het heel eenvoudig lijken.

De sjamaan kan het bovenaardse vragen om en gebruiken om sjamanistische genezing op te roepen. Dit kan door contact te maken met de ‘kracht’ uit de ziel van de cliënt en door verloren delen van de cliënt op te halen. De ene sjamaan heeft daarbij spirituele geesten of gidsen die hij aanroept. Soms komen deze gidsen bijvoorbeeld uit de voorouders. Ook kan een sjamaan vertrouwen op zijn spirituele aangeboren missie, waarmee hij de contacten met het aardse en bovenaardse met elkaar kan verbinden voor genezing. 

Mensen die een levensveranderend trauma hebben meegemaakt, hetzij geestelijk of lichamelijk, kunnen een deel van hun ziel verloren hebben of hun ‘spirituele krachtveld’ beschadigd hebben. Dit maakt hen kwetsbaar voor ziekte, pech en depressie. Dan heb je baat bij een sjamanistische healing sessie. Een sjamaan zal naar het bovenaardse gaan en hun ziel (helpen) genezen, hetzij door hun eigen inspanningen of als doorgeefluik voor het bovenaardse.

Is Sjamanistische Healing iets voor mij?

Als je je een beetje ‘verloren’ voelt in het leven, een groot trauma hebt meegemaakt of duidelijkheid zoekt over wat je moet doen in een moeilijke situatie, dan kan een sjamanen healing sessie enorm heilzaam zijn. Een sjamaan zal simpelweg optreden als de verbinding tussen jou en het bovenaardse, en ervoor zorgen dat je ziel beschermd wordt tijdens het hele proces. Er kunnen wat lichamelijke sensaties gevoeld worden, maar het is allemaal in het belang van het helen van je ziel.

Kan ik zelf (sjamanistische) healing leren?

Sommige mensen kiezen ervoor om zelf healing te leren, in plaats van een sjamaan te raadplegen. De waarheid is dat iedereen kan een sjamanistische helende reis maken, het is allemaal een kwestie van jezelf trainen om in de juiste staat te komen en te weten wat je moet doen als je eenmaal contact legt met andere dimensies Voorzichtigheid is met name op zijn plaats doordat veel mensen niet beseffen wat werken met energieën betekent en waar je op moet letten.

Duizenden mensen kunnen zich verplaatsen naar de spirituele wereld, maar er is een sjamaan voor nodig om jou te begeleiden bij dit proces. De sjamaan bewaakt namelijk het proces, terwijl jij leert. Hierdoor kun je leren en ‘opgroeien’ in een beschermde omgeving. Het gebruik van trance en sjamanisme is energiewerk en energie is er in goede en kwade zin. Zonder een beschermde omgeving kun je onbewust kwade energie oppikken waar je meer last van hebt, dan dat het goed doet. Dus wees voorzichtig en gevoelig met het werken met energie.